Müşteri Hizmetleri: [0224] 224 1820

Bilgi Merkezi

Onlarca kullanıcı yanılıyor olamaz. Alan adı ve Hosting Hizmetlerinde %100 Memnuniyet.

Ana sayfa > Bilgi Merkezi > Genel Bilgiler > DNS Kayıt Türleri (Resource Records) nelerdir? Ne anlama gelirler?


DNS Kayıt Türleri (Resource Records) nelerdir? Ne anlama gelirler?


Sitemizden aldığınız tüm alan adı kayıtları için dns kayıtları standart olarak oluşturulur ve herhangi bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmaz. İleri düzey kullanıcılar için aşağıda DNS kayıt türleri ve kısaca niteliklerinden bahsedilmiştir. Lütfen tam olarak ne işe yaradığını anlamadığınız veya bilmediğiniz kayıtları düzenlemeye çalışmayınız. Yanlış bir müdehale sitenizin çalışmasını durdurabilir.

Web Hosting için sık kullanılan DNS Kayıt Türleri (Resource Records);

Host(A) Record  (Adress Record): Adres kayıtlarıdır. Bu kayıt sayesinde host isimleri ile ip eşleşmesi yapılır. Bu kayıtlar hostnamelerin ip adres bilgilerini, girdilerini tutan kayıtlardır. Yani “dc.yesilbeyazhosting.com=192.168.1.1” gibi.

MX (Mail Exchanger): Sistemde bulunan mail serverları tanımlamak için kullanılır. Bu kayıt sayesinde mail server’ın bilgileri DNS tarafından bilinmektedir.

PTR (Pointer Record): Sadece Reverse Lookup Zone da kullanılabilir. İp adresinden isme eşleşme yapan kayıttır. Yani 192.168.1.1 li ip ye sahip makinenin ismi nedir sorusuna DNS server PTR kayıtlarına bakarak cevap verir.

AAA (Address Record): A kaydı ile aynı işi yapar yani hostnameleri ip adresleri ile eşler ama ip V6 ile kullanılmak üzere tasarlanmış bir kayıttır.

SOA (Start Of Autority): Tüm zonelardaki ilk kayıttır. Bir DNS server’ın o zone dan sorumlu olduğunu belirleyen kayıttır. Yani belirli bir zone için primary dns server’ın parametrelerini tanımlamak için kullanılır. Zone versiyonu, zone yönetimi, zone da bulunan datanın ve name server bilgileri Soa kayıtlarında tutulur.

TXT (Text): Belirli bir kaynak hakkında, nerde bulunduğu ve sahipliği gibi açıklayıcı bilgileri içeren bir kayıttır. Bir text dosyadan ibarettir.

CNAME  (Canonical Name): Alias yani takma isim yoluyla başka bir dns server da bulunan kaydın yolunu belirler yani başka bir dns serverda bulunan kaydı farklı bir isimle zoneda kayıt altına alınmasını sağlar. Ancak kullanıcılar aranılan hostun gerçekte nerede olduğunu göremezler. www veya ftp kayıtları bir tür takma isim kayıtları için sık kullanılır. Mesela www.yesilbeyaz.com.tr isminde herhangi bir makine gerçekte yoktur. Ama www sorgusuna yanıt veren takma isme sahip bir server vardır.

NS (Name Server): Network üzerinde bulunan ve kullanım da olan dns serverları tanımlar. Yani bir dns server network teki diğer dns server dan bu kayıt sayesinde daha kolay ve hızlı bir şekilde haberdar olabiliyor denilebilir.

Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?


Sık kullanılanlara ekle Sık kullanılanlara ekle    Bu dökümanı yazdır Bu dökümanı yazdır


Ayrıca Bakınız
Kaç adet e-mail adresi açabilirim? (Görüntülenme: 5138)

İletişim Bilgileri
  • Dumlupınar Mah. Bilgi Sok. Bersoy2 Apt. No:12 D.14 16370 Nilüfer BURSA
  • Telefon: [0224] 224 18 20
  • E-mail: bilgi@yesilbeyaz.com.tr
Tamamen Güvendesiniz
Güvenlik sertifikasını doğrulamak için tıklayın.
Yeşibeyaz Web Tasarımı ve Programlama Bilgisayar Donanımı İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Kişisel Verilerin Korunması   Hizmet Sözleşmesi   Gizlilik Politikası   Kötü Kullanım Bildir
Copyright © 2024 - Yeşilbeyaz® markası tescillidir. - Site metaryellerini kopyalamak yada kullanmak yasaktır.